Suszarnie do ziół

\\ Podłogowe suszarnie do ziół i owoców

Wszyscy cenimy suszone zioła i owoce. Wiemy też, jak ważne są one dla zachowania odpowiedniej, zbilansowanej diety. Firma Ventech to renomowany producent suszarni do ziół i owoców, dzięki którym można wysuszyć ich części, w tym owoce i kwiatostany. W skład naszej oferty wchodzą suszarnie komorowe, które umożliwiają suszenie wsadu umieszczonego na specjalnych wózkach. Zaletą suszarni jest możliwość ich montażu wszędzie tam, gdzie istnieje możliwość zabudowania odpowiedniej infrastruktury.

Secovent 3 - komorowa suszarnia do owoców, ziół, warzyw

suszarnia do ziół owoców warzyw Ventech
suszarnia do ziół owoców warzyw Ventech

Secovent 3 to funkcjonalna suszarnia do owoców, a także ziół oraz warzyw. Rozmiar jej komory wynosi 5,5 × 2,6 × 2 m, co czyni ją bardzo pojemną i wydajną.

Konstrukcja komory

Sercem suszarni jest szkieletowa komora z profilami oraz panelami aluminiowymi. Całość jest wypełniona warstwą wełny mineralnej o grubości 50 mm oraz silikonowym uszczelnieniem. Zewnętrzna obudowa wykonana została z aluminiowej blachy trapezowej. Dodatkowo komora posiada bramę skrzydłową o wymiarach 1,7 × 1,9 metra, oraz wentylatory i grzejniki, które rozmieszczono w tylnej części obiektu. Wewnątrz komory może jednocześnie zmieścić się aż 8 wózków na kółkach.

Sterowanie pracą komory

Secovent 3 to suszarnia ziół, owoców i warzyw, która jest obsługiwana za pomocą wygodnego sterownika. Dzięki niemu można regulować temperaturę oraz dopuszczalną wilgotność w odniesieniu do czasu pracy urządzenia. Sterownik dokonuje pomiarów tych parametrów, a następnie (na ich podstawie) koryguje pracę komponentów wchodzących w skład suszarni.

System grzewczy

Suszarnie do ziół posiadają grzejniki, które można podłączyć do kotła opału stałego. Istnieje też możliwość wykorzystania do ogrzewania komory paliwa ciekłego lub gazu.

 

DANE TECHNICZNE

Typ uszarni SECOVENT-3 /5,5 x 2,6 x 2,0/
Długość [m] wewn.//załadowcza 5,5 // 4,5
Szerokość [m] wewn.//załadowcza 2,6 // 1,6
Wysokość [m] wewn.//załadowcza 2,0 // 1,9
Wymiary zewn.
suszarni:
5,6m x 2,7m x wysokość = 2,2m
Pojemność jednorazowego załadunku:
do 600kg świeżego (mokrego) wsadu
Sposób załadunku: ręcznie (8 wózków o wym. 750 x 1050 x h=1850mm z 5 tacami/koszami każdy)
Typ obiektu: wolnostojący, nie wymaga specjalnego fundamentu (wystarczy np. płaska płyta betonowa)
Moc grzejna zainstalowana: ok. 65kW przy temp. wody 95/75°C
Urządzenia grzewcze: grzejniki bimetaliczne wykonane z rur wysokożebrowanych (rdzeń ze stali nierdzewnej, ożebrowanie Alu). / opcjonalnie – palnik olejowy lub gazowy z instalacją rozprowadzającą w komorze
Medium grzewcze: gorąca woda – temp. na wejściu 80-90°C / opcjonalnie – gorące powietrze
Wymagana moc grzewcza: ok. 80kW/h – dla pojedynczej komory
Cyrkulacja powietrza: Wentylatory: osiowe rewersyjne o wydajności każdy ca 15 300m3/h, Ilość: 2szt. wirniki aluminiowe ø600mm ze specjalnie wyprofilowanymi łopatkami, obudowy/kierownice wentylatorów aluminiowe – odpowiednio wyprofilowane.
Silniki SIEMENS o mocy 1,5 kW wykonane w wersji specjalnej – izolacja klasy H, 1450 obr./min
Napięcie elektryczne: 3 x 400V/230V/50 Hz
Moc elektryczna: 2 silników x 1,5 kW =3,0 kW
Rodzaj bramy: skrzydłowa, światło bramy (1,7m x 1,92m)
System sterowania: półautomatyczne, sterownik typu ANSTER

Suszarnia podłogowa do ziół - wyposażenie techniczne

Jak skonstruowana jest suszarnia – wyposażenie od A do Z

Suszarnie do owoców wyposażone są w wentylator nadmuchowy, który znajduje się w głównym kanale suszarni. W pobliżu znajduje się też nagrzewnica, w której czynnikiem roboczym jest gorąca woda.

Podłoga suszarni podłogowej składa się ze stelaży, pod którymi znajdują się płyty z blachy perforowanej, nachylonej pod odpowiednim kątem, dzięki temu przepływ powietrza w obrębie urządzenia nie jest zakłócony. W razie potrzeby podłogę można zdemontować, co ma umożliwić oczyszczenie powierzchni znajdującej się pod nią. Blachy można umiejscowić po obu stronach kanału nadmuchowego.

Niekwestionowanym atutem suszarni jest jej wytrzymałość. Podłoga suszarni jest na tyle stabilna, że może znieść oddziaływanie ciężaru dorosłego człowieka. W praktyce oznacza to, że suszarnię można załadować ręcznie, bez konieczności zastosowania dodatkowych, automatycznych komponentów i systemów załadunkowych.

Suszarnie do ziół i owoców wyposażone są również w wentylator wyciągowy. Instaluje się go bezpośrednio na ścianie pomieszczenia w taki sposób, aby proces odprowadzenia suchego powietrza z komory nie był w żadnym stopniu zakłócony. Jednocześnie system odprowadzania wilgoci został tak skonstruowany, aby ryzyko zawilgocenia materiału przeznaczonego do suszenia zostało ograniczone do zera. Dzięki temu nie pojawi się na jego powierzchni pleśń, która uniemożliwiłaby dalsze suszenie.

Zapytaj o ofertę

    Imię i Nazwisko*
    Nazwa firmy

    Temat
    Wiadomość*


    *-pola wymagane