Jak działają suszarnie do owoców?

W wielu poradnikach dietetycznych możemy poczytać o tym, jak ważne dla naszego zdrowia są suszone owoce. Jest to oczywiście prawda, ale w niniejszym artykule skupimy się przede wszystkim na tym, jak wygląda suszenie owoców przy pomocy profesjonalnych suszarni, a także dowiemy się, jak działają te urządzenia i dlaczego warto je mieć.

Suszenie owoców – dlaczego jest tak ważne?

Suszone owoce to sposób na zachowanie w zasadzie wszystkich najważniejszych składników odżywczych. Jednocześnie objętość takiego owocu znacznie spada, co przekłada się na:

  • łatwiejszy transport,
  • ograniczone koszty logistyczne,
  • wydłużenie czasu przydatności do spożycia.

Profesjonalne suszenie owoców odbywa się w warunkach ściśle kontrolowanych. Jest to konieczne, gdyż trzeba mieć pewność, że suszarnia usunęła z owocu całą wilgoć, która w przeciwnym razie mogłaby doprowadzić do rozpoczęcia procesu gnicia i psucia tkanek miękkich.

Jak działają suszarnie do owoców?

Z technicznego punktu widzenia suszarnie do owoców działają w bardzo prosty sposób. Są to konstrukcje wykonane najczęściej z aluminium, wewnątrz których znajdują się schowki na wkłady, czyli owoce (tudzież warzywa, zioła itd.). Wewnątrz suszarni znajdują się również wentylatory, których zadaniem jest wymuszanie ciągu powietrza, dzięki czemu może ono skutecznie owiewać wszystkie umieszczone wewnątrz regały.

Suszenie owoców nie byłoby możliwe bez zastosowania specjalnych systemów grzejnych. Najczęściej są to instalacje wodne, wewnątrz których znajdują się grzałki bimetalowe. Dzięki nim temperatura wewnątrz suszarni uzyskuje odpowiedni poziom.

Za pracę suszarni jest również odpowiedzialny sterownik. Jest to komponent, który za pomocą zestawu czujników zbiera informacje na temat aktualnego poziomu wilgotności i temperatury, a następnie dostosowuje do aktualnych potrzeb wydajność pracy wentylatorów oraz sposób działania grzałek.

Dlaczego warto mieć suszarnię do owoców?

Nowoczesne suszarnie do owoców sprawdzą się zwłaszcza tam, gdzie ma miejsce produkcja owoców i warzyw. Posiadając te urządzenia, można szybko wypuszczać na rynek smaczne i zdrowe owoce suszone. Nie można jednak zapominać, że produkcja żywności jest w tym wypadku obwarowana szeregiem przepisów, które określają zasady produkcji oraz procedury bezpieczeństwa. Niemniej suszenie owoców zarówno na użytek własny, jak i zewnętrzny, to proces niosący szereg korzyści dla naszego zdrowia, a także i portfela.

Reasumując, suszenie owoców to proces niezwykle opłacalny. Dlatego warto dysponować suszarnią, która znacznie przyspieszy tempo suszenia nie tylko owoców, ale również innych produktów spożywczych.