Proces suszenia ziół, ale też innych roślin, polega na usunięciu z nich wody i jednoczesnym zachowaniu materiału roślinnego. Dzięki temu suszone zioła utrzymują wszystkie najważniejsze składniki odżywcze i jednocześnie są zdatne do spożycia przez bardzo długi czas.
Suszenie ziół – jak i gdzie?
Suszenie ziół w warunkach domowych może odbywać się praktycznie wszędzie, a więc w piekarniku (koniecznie z termoobiegiem) lub pod rozgrzanym piecem. W warunkach przemysłowych konieczne jest wykorzystanie bardziej wydajnego rozwiązania, czyli dedykowanych suszarni. Składają się one z kontenera, systemu grzałek, instalacji rozprowadzającej ciepło, a także wentylatorów i zespołu czujników. Dzięki temu:
- suszenie ziół odbywa się w szybki i wydajny sposób,
- parametry suszenia są monitorowane z dużą dokładnością,
- ogranicza się do zera ryzyko pożarowe.
Warto dodać, że suszarnie przemysłowe wyposażone są w specjalne wózki, dzięki którym można łatwo wjechać do kontenera i pozostawić w nim zioła na określony czas.
Jak działają suszarnie do ziół?
Zasada działania suszarni do ziół jest bardzo prosta. Na skutek działania wysokiej temperatury i ograniczenie wilgotności powietrza do minimum można łatwo usunąć z roślin resztki wilgoci. Wewnątrz urządzenia znajduje się instalacja grzewcza (najczęściej wodna), która współpracuje z wentylatorami. Dzięki temu ciepło jest równomiernie rozprowadzone wewnątrz kontenera i pomiędzy poszczególnymi przegrodami. Jednocześnie nadmiar wilgoci jest odprowadzany przez kanały wentylacyjne.
Suszone zioła – najważniejsze zalety
Dlaczego warto korzystać z suszarni do ziół? Suszone zioła zachowują wiele różnych składników odżywczych, a nawet… zapachowych. Dzięki temu suszony rozmaryn nie tylko dobrze smakuje, ale też pięknie pachnie. Usuwanie wilgoci wydłuża czas przydatności do spożycia. Proces ten ogranicza ryzyko wystąpienia zjawiska gnicia, rozkładu i pleśnienia. Jednocześnie należy pamiętać, że suszone zioła nadają się nawet do wieloletniego przechowywania. Oczywiście trzeba pamiętać, aby wcześniej umieścić je w czystych, suchych i w miarę możliwości szczelnych opakowaniach. Profesjonalne suszarnie do ziół umożliwiają przygotowanie ziół w taki sposób, aby można je było odpłatnie dystrybuować wśród konsumentów i klientów. Tym samym mogą one stać się istotnym elementem naszego systemu biznesowego.
Reasumując, suszone zioła są zdrowe, zachowują przydatność do spożycia przez długi czas i jednocześnie są cenione w kuchni każdego państwa. Do ich suszenia niezbędne są jednak profesjonalne suszarnie, które zapewniają optymalny poziom wilgotności i temperatury.